Fogolycsere Kelet-Ukrajnában


Fogolycserében és újabb tűzszünetben állapodtak meg szerdán a szembenálló felek Minszkben a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére életre hívott összekötő csoport idei első ülésén – közölte a testületben Kijevet képviselő Leonyid Kucsma volt ukrán elnök sajtótitkára a Facebook-on.

Darka Olifer bejegyzése szerint a fogolycserét Kijev kezdeményezte a rajta kívül még Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló háromoldalú kontaktcsoport értekezletén. Elsősorban a sérülteket, a súlyosan betegeket és a nőket szándékoznak kicserélni – fűzte hozzá. A fogolycsere pontos nem ideje nem ismert, csak annyit tudni, hogy a közeljövőben lesz.

Igor Plotnickij, a Luganszki Népköztársaság vezetője korábban azt ígérte, hogy a január 7-i pravoszláv karácsonykor minden fogva tartott ukrán katonát kiengednek, ám később ezt az ígéretét visszavonta, és Kijevet téve felelőssé a fogolycsere-tárgyalások meghiúsulásáért.

Kijev szerint a  Luganszki Népköztársaságban összesen 139, katonai és polgári személyt tartanak törvénytelenül fogva, a felkelők viszont csak kilencet ismernek el.

A kontaktcsoport szerdai ülése után Martin Sajdik, az EBESZ képviselője közölte újságírókkal, hogy január 14-től újabb tűzszünetnek kell életbe lépnie. Szavai szerint Borisz Grizlov, Moszkva képviselője kezdeményezte, hogy tegyenek még egy kísérletet a fegyvernyugvás elérésére. December végén a szemben álló felek úgynevezett “újévi” tűzszünetben állapodtak meg. Ennek december 23-án nulla órakor kellett volna életbe lépnie és január közepéig tartania. Noha a Donyecki Népköztársaság védelmi minisztériuma megerősítette a fegyvernyugvásról szóló egyezség létrejöttét, és közölte, hogy készek tartani magukat hozzá, egyetlen nap sem hallgattak el a fegyverek a Donyec-medencében.

Forrás: MTI