Jakartára is lecsapott a terror


Robbantások sorozata rázta meg Indonézia fővárosát, Jakartát. Legalább 10 robbantás történt, amelyet vélhetően az Iszlám Államhoz köthető 14 fegyveres hajtott végre. Legalább 7 halálos áldozatról számoltak be, közülük öt terrorista és egyikük egy holland állampolgár. A támadások az ENSZ székház közelében, egy Starbucks kávézónál történtek. A támadók a párizsi merényleteket akarták másolni. A nagykövetségek azt tanácsolják állampolgáraiknak, hogy kerüljék el Jakartát.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet közölt egy rejtélyes figyelmeztetést a csütörtöki jakartai merénylet előtt – közölte az indonéz rendőrség szóvivője, egy helyi rádióadónak nyilatkozva.

A figyelmeztetés úgy szólt, hogy “lesz Indonéziában egy koncert, amely bekerül a nemzetközi hírek közé” – mondta a szóvivő. “Erős a gyanú, hogy a jakartai merénylet egy olyan szervezet tette volt, amely kapcsolatban áll az IÁ-val. E pillanatban úgy látjuk, hogy a csoport a párizsi terrortámadásokat akarta lemásolni” – tette hozzá, utalva a két hónappal ezelőtti párizsi támadásokra.

Decemberben számos merényletkísérletet hiúsított meg az indonéz rendőrség, és ezek között voltak olyanok, amelyek az IÁ-hoz voltak köthetők. Szíriában és Irakban több száz indonéz csatlakozott a dzsihadista szervezethez.

Az indonéz rendőrség azt nyilatkozta, hogy a támadók a párzsi merényletsorozatot akarták leutánozni.

Hasonlóság a két támadás között, hogy Jakartához hasonlóan Párizsban is több helyszínen több csoport támadt meg épületeket. Mindkét helyszínen öngyilkos merénylők is robbantottak, valamint kávézót és színházat is célba vettek az Iszlám Államhoz köthető támadók.