Magyarország az idén is várja az ATO-katonákat


Csutora Zsolt államtitkár-helyettes vezetésével a magyar Külgazdasági- és Külügyminisztérium küldöttsége tett látogatást Kárpátalja megye vezetőinél.

A megbeszélésekről közleményt adott ki a megyei önkormányzat sajtószolgálata, amiben hangsúlyozzák, ukrán részről nagyon hálásak Magyarországnak azért, hogy a keleti harctéren megsérült kijevi kormányerők katonáit Budapesten gyógykezelik, és hogy Magyarországon üdülhetnek az ATO-t megjárt egyenruhások gyerekei. Tavaly 20 ukrán katonát gyógykezeltek Magyarországon, az idén ugyanennyire tett ígéretet Budapest. Emellett az ATO-ban szolgált fegyveresek gyermekeinek az üdültetése is folytatódni fog, hangzott el az Ungváron sorra került megbeszéléseken.

Csutora Zsolt és az őt kísérő Buhajla József ungvári és Szalipszki Endre beregszászi magyar főkonzul találkozott Mihajlo Rivisszel, a megyei közgyűlés elnökével, valamint Hennagyij Moszkal kormányzóval.

Elsősorban a határ menti térségi fejlesztési kérdések voltak napirenden, különösen a meglévő határátkelőhelyek fejlesztése és újak nyitása.

Rivisz arról tájékoztatta a magyar felet, hogy az önkormányzat levélben fordult a kijevi vezetéshez az új határátkelők megnyitása céljából.

A kárpátaljai megyevezetők megígérték, hogy személyesen járnak el annak érdekében, hogy megépüljön a Beregszászt elkerülő 15 kilométeres útszakasz. Szó volt még az aknaszlatinai sóbánya katasztrofális helyzetéről, a Tisza-medencéjének közös óvásáról, s kiderült az is, hamarosan Kárpátalja együttműködési megállapodást ír alá Borsod-Abaúj-Zemplén megyével.