Megalakult az új spanyol parlament, sokkal több a nő


Megtartotta alakuló ülését a spanyol parlament szerdán Madridban, amelynek alsóháza történetében most először nem a választásokon győztes párt képviselőjét választotta elnökévé.

A december 20-i spanyol parlamenti választásokon mandátumot szerzett képviselők az alakuló ülésen először a parlamenti tisztségekről szavaztak.
A kétkamarás parlament alsóházában, a kongresszusban a szocialista Francisco Javier “Patxi” López Álvarez kapta a legtöbb voksot a házelnöki tisztségre, köszönhetően egy előzetes megállapodásnak a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárttal és a konzervatív Néppárttal(PP).
A szocialista politikus, aki korábban Baszkföld elnöke is volt, első, házelnökként mondott beszédében “támogatást, együttműködést és elkötelezettséget kért” a képviselőktől. Mint mondta, a párbeszéd és a megértés azok a nagy politikai értékek, amelyeknek uralniuk kell a következő parlamenti ciklust. “Több köt minket össze, mint ami elválaszt” – fogalmazott.
A politikus ezzel arra utalt, hogy

a spanyol demokrácia történetének legplurálisabb parlamentje alakult meg 10 párttal, köztük négy nagy politikai erővel,

ráadásul a választásokon győztes PP-nek nincs abszolút többsége a törvényhozásban, vagyis együttműködés nélkül nem tudnak majd döntéseket hozni.

A kongresszus jelentősen megújult,

a képviselők 62 százaléka első mandátumát kezdi, és jóval több közöttük a nő, mint az előző ciklusban.

A legtöbb női politikusa – 49 százalék – a Podemosnak van, a szocialista pártban 46, a PP-ben 36 míg a Ciudadanosban 20 százalék a női képviselők aránya.

mti