Moszkal a népszerűségi dobogón


A Rejting társadalomkutató társaság  egy felmérést készített, amelyben megpróbálták kideríteni, hogy az ukránok mely politikusokkal szimpatizálnak a leginkább.

A felmérést még 2015 novemberében végezték, de eredményeit csak most hozták nyilvánosságra. Első helyre Lemberg polgármestere, Andrij Szadovoj került. A megkérdezettek 41 százaléka pozitívan viszonyul a lembergi politikushoz, a Szamopomics parlamenti párt elnökéhez. Második helyre Mihail Szaakasvili, Grúzia korábbi elnöke,  Odessza megye jelenlegi kormányzója került, akivel a megkérdezettek 35 százaléka szimpatizál. Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója 29 százalékkal a harmadik helyen kötött ki.

Ebben a trióban Szadovoj az egyetlen, aki sokkal több embernek szimpatikus, mint akinek nem. Szadovoj esetében 41 a 40-hez ez az arány, Szaakasvilihez viszont az emberek 51, Moszkalhoz pedig a megkérdezettek 43 százaléka viszonyul negatívan. A legkedveltebb ukrán politikusok rangsorában Petro Porosenko elnök az ötödik helyen van. A megkérdezettek 27 százaléka viszonyul hozzá pozitívan, ugyanennyi inkább negatívan, 39 százalék pedig abszolút negatívan. Arszenyij Jeacenyuk miniszterelnök a megkérdezettek 12 százalékénak pozitív szereplője az ukrán politikának, de a 83 százalékuknak viszont abszolút nem. A felmérést a Krím kivételével, Ukrajna minden egyes megyéjében elvégezték 2015. november 19 és 30 között. A donbászi megyékben csak az ukrán kormány által irányított területeken. A felmérésében 1800 tizennyolc év fölötti ukrán állampolgár vett részt.