Nem drágulhat a vonatjegy


A Pénzügyminisztérium alaptalannak találja az Infrastrukturális Minisztérium programját a vasúti szállítás árainak növelésére, amit egyben törvényellenesnek is tart – közölte az unian.net.

Ugyanezen a véleményre jutott az Állami Szabályozási Szolgálat és ezzel blokkolták az Infrastrukturális Minisztérium kezdeményezését. Okszana Markarova, pénzügyminiszter szerint az Infrastrukturális Minisztérium nem mutatott be jelentést a Gazdaságfejlesztési Minisztérium számára, hogy a vasúti szállítás árainak növelése, milyen hatással lenne az ipari termékek árának növekedésére. Az Infrastrukturális Minisztérium azt sem vizsgálta meg, hogy a tarifák növelése hogyan hatna a mezőgazdasági termékek árára, az építőiparra, a közlekedésre, illetve a szénbányászati ágazatra.

A Pénzügyminisztérium szerint a vonatjegyek árának növelése negatív hatással lenne Ukrajna ipari termelésére és ezzel megszegné Ukrajna 2016-os gazdasági és társadalmi előrejelzéseit.

Az Állami Szabályozási Szolgálat szerint a vasúti tarifák növeléséről szóló jelentést nem tárgyalták meg a piac résztvevőivel, az ágazatok képviselőivel és szakértőkkel sem. A szabályozó szolgálat nyilatkozata szerint ez a projekt megszegi az állami szabályozási politikai egyensúlyát, előreláthatóságát és adekvát politikáját is.