Turcsinov aggódik


Olekszandr Turcsinov orosz csapatösszevonásokra figyelmeztet.
Oroszország páncélozott és légi egységekkel erősíti meg az ukrán határhoz közeli, valamint a fehérorosz és krími katonai bázisait – jelentette be Olekszandr Turcsinov. Az Ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) titkára szerint ez azt is jelenti, hogy a Kreml nem tett le az Ukrajna elleni agressziós tervéről.
„Megkezdődött a Bogucsar településen (Voronyezs megye) található 262. katonai bázis bővítése, ugyanis ide vezénylik át a kilencedik gépesített hadosztályt Nyizsegorodszk megyéből, itt egy harckocsi dandárt hoznak majd létre. Megkezdték egy új katonai objektum építését az ukrán határtól mindössze 25 kilométerre fekvő Valujki település közelében (Belgorod megye). A jövőben páncélos egységeket telepítenek ide. A Kadamovszkij katonai gyakorlótér (Rosztov megye) közelében szintén egy új katonai bázist építenek, ahol a 33. gépesített dandár költözik ide. A katonai egységek irányítására az eddig Mulinóban (Moszkva megye) lévő Nyugati Katonai Körzet 20. katonai parancsokságát áthelyezik az ukrán határhoz közeli Voronyezsbe” – mondta Turcsinov, emlékeztetve Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter korábbi kijelentésére, mely szerint új katonai bázisokkal és egységekkel erősítik meg Oroszország nyugati területeit.
Az Ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács titkára azt is tudni véli, hogy az oroszok fokozatosan növelik katonai jelenlétüket a Krím-félszigeten. Sőt, a bobrujszki (Fehéroroszország) orosz légibázisra csapatszállító- és harci helikoptereket, Szu-27 vadászgépeket telepített az orosz hadvezetés.