Inog a szék Moszkal alatt


Az ukrán elnöki hivatal a helyi hatalom átszervezésén munkálkodik. Elsősorban azokat a kormányzókat válthatják le, akik a legutóbbi helyhatósági választásokon nem hozták a várt eredményt a Petro Porosenko blokk számára – értesült a Vesti ukrán hírportál.

A menesztés okai között szerepelhet a nem megfelelő szakértelemmel végzett munka, vagy a be nem tartott politikai alku. Az sem kizárt, hogy a felszabadult kormányzói székeket, azoknak a politikai erőknek ajánlják majd fel, akik szavazatukkal hajlandóak támogatni a kormány által javasolt Alkotmánymódosítást.

Legutóbbi sajtótájékoztatóján az elnök már beszélt arról kiknek a munkájával elégedett és kik azok, akikben csalódott. Sötét fellegek gyülekeznek Hennagyij Moszkal feje felett is. Kárpátalja kormányzójáról Porosenko eddig csak pozitívan beszélt. „Nem félt egyenes szembemenni a banditákkal” – idézik az államfőt. Ugyanakkor az elnöki hivatal közelében lévő források szerint gyakorlatilag már eldőlt a kormányzó sorsa.

„Viktor Baloga képviselői sokat jártak az elnöki hivatalba és hosszasan egyezkedtek, hogy eltávolítás posztjáról Moszkalt. Végül megkapták a jóváhagyást” – idézi név nélküli a forrását a Vesti.

„Moszkalt feláldozhatják a politikai elittel való konszenzus miatt. A lemondása február-márciusban várható” – nyilatkozta a hírportálnak egy politológus. Hozzátette, úgymond kárpótlásként Magyarországra vagy Romániába küldhetik majd nagykövetnek.