Kijev: egy nap alatt 60-szor lőttek a felkelők


A terrorellenes hadműveleti (ATO) központ sajtóosztályának legfrissebb jelentése szerint a donbásszi felkelők január 14-én 60-szor nyitottak tüzet az ukrán katonák állásaira.

„Tegnap délután hat óra után egészen éjfélig szinte folyamatosan lövéseket lehetett hallani a donyecki repülőtér közelében valamint Gorlovkától északabbra. A felkelők Opitnoe, Peszki és Avgyejevka körzetében időről-időre lőfegyverekkel és gránátvetőkkel lőtték az ukránok állásait. Nagy kaliberű golyószókkal több támadást is intéztek Pervomajszk, Troicke és Luganszkij környéki katonai állások ellen valamint a Gorlovka és Donyeck közötti ütközőzónában. A felkelők páncéltörő rakéta rendszer is tüzet nyitották az ukrán katonákra Luganszkij környékén” – számolt be az ATO-hadműveleti központ sajtóosztálya.

A vezérkar továbbá megerősítette, hogy a Marinka környéki helyzet is kiéleződött, ahol lőfegyverekkel, gránátvetőkkel is lőttek, de egy mesterlövész is tüzet nyitott az ukrán katonákat.

A donyecki felkelők sem tagadták, hogy kiújultak a harcok a donyecki repülőtér környékén.

„A kormányerők újrakezdték a donyecki repülőtér bombázását” – nyilatkozta a DAN-News neve elhallgatását kérő forrása. Szavai szerint 82 mm kaliberű aknavetőkkel bombázták a légikikötő.

Kominternovo éjjeli bombázásában egy ház teljesen leégett. A Donyecki Népi Köztársaság (DNR) Védelmi Minisztériumának jelentése szerint az ukránok 82 mm és 120 mm kaliberű aknavetőkkel és irányított páncéltörő rakétákkal lőtték a felkelőket. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelők a helyszínen rögzítik a tűzszünet megszegését bizonyító tényeket.