Nem vizsgálják felül a Majdan-ellenesek ügyét


Nem vizsgálja az ukrán főügyészség a Majdan-ellenes mozgalom kérelmét, melyben azt kérték, hogy kezdeményezzenek büntetőjogi eljárást tavaly november végi és december elei odesszai zavargások résztvevői ellen, valamint vonják felelősségre az üggyel összefüggésbe hozható bírákat – jelentette be Kirill Sevcsuk, a föderalizáció-pártiak ügyvédje.

„Az igazat megvallva nem lepett meg a főügyészség válasza. Azért utasították el kérelmüket, mert szerintük ebben a kérdésben nem hozzájuk, hanem az Odessza megyei ügyészséghez kellett volna fordulnunk. Ezzel szemben Odesszában azt állítják, hogy a bírák elleni fegyelmi eljárás a főügyészség hatáskörébe tartozik” – nyilatkozta Sevcsuk.

Emlékeztetőül, 2015. november 27-én az odesszai Malinovszkij járási bíróság azt a határozatot hozta, hogy az odesszai zavargásokkal vádolt Majdan-ellenes mozgalom résztvevőit óvadék ellenében szabadlábra helyezik. A bíróság soron következő ülésére radikális nézeteket valló emberek törtek be és arra kényszeríttették a bíróságot, hogy vonja vissza a szabadlábra helyezésről szóló döntését.

A radikálisok egy része ezután napokig a fogdánál maradt. Ellenőrizték a ki és behajtó járműveket, ezzel is megbizonyosodva arról, hogy a vádlottak őrizetben maradnak. A Malinovszkij járási bíróság december negyedikén végül visszavonta korábbi döntését, és a vádlottak előzetes letartóztatását 60 nappal meghosszabbította.