Pénzt kérnek az Iszlám Állam elleni harchoz a kurdok


Egy nappal azután, hogy az amerikai védelmi miniszter bejelentette, nagy szükség van a kurd fegyveresekre, hogy visszafoglalják Moszul városát, a kurd külügyminiszter pénzt kér a harcokhoz Amerikától.

Falah Musztafa Bakir kurd külügyminiszter az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta, hogy a harcokat az Iszlám Állammal, az 1,8 millió menekült ellátását nem tudják egyedül vállalni, ugyanis esett az olaj világpiaci ára, nincsen rá pénzük.

Hozzátette, a kurd fegyveres erők, a pesmergák tagjai augusztus óta nem kaptak fizetést és megemlítette, ha nem kapnak pénzt Amerikától, akkor az Iszlám Állam elleni harc akadályokba ütközhet. Ezt egy nappal azután mondta, hogy Ashton Carter amerikai védelmi miniszter amerikai katonáknak azt mondta, hogy meg van a haditerv Moszul visszafoglalására. A terv szerint iraki hadsereg egységei délről, a kurd fegyveresek, a pesmergák pedig északról fogják bekeríteni Moszult. Falah Musztafa Bakir arra kérte a Pengatont, hogy segítsen a kurd harcosok költségeinek támogatásában.

forrás: faktor.hu