Visszakapta Kalasnyikovát a jobb szektoros


A drahobrati incidens után nem sokkal az alsóvereckei közúti ellenőrzőponton megállítottak egy Nissan Terrano terepjárót. Az autóban egy Kalasnyikov gépkarabélyt, 60 töltényt, kést, golyóálló mellényt és egy boxert találtak. A járműben két férfi utazott, egyikük a Jobb Szektor katonájának mondta magát.

Időközben kiderült, hogy a 33 éves ivano-frankovszki férfi Ruszlan Sztrelok a Jobb Szektor új, Nyugat-3 elnevezésű zászlóaljának parancsnoka. A rendőröknek azt mondta, hogy van engedélye a fegyverre, amit meg is mutatott. Ettől függetlenül a Kalasnyikovot lefoglalták a hatóságok, és szakértői vizsgálatnak vetették alá. Három nappal később visszaszolgáltatták a gépkarabélyt. Sztrelok állítja az autójából előkerült boxer nem az ő tulajdon. Bár a drahobrati incidenssel egy időben ő is Kárpátalján tartózkodott, szerinte ez csak véletlen, ő más ügyek miatt járt erre.

„Mivel megjártam a kelet-ukrajnai frontot és sokat kritizálom a jelenlegi hatalmat, így sokan nem szeretnének élve látni” – mondta a parancsnok magyarázatot adva arra, miért volt nála a Kalasnyikovot.