Kitiltották a menedékkérő férfiakat egy német uszodából


Németországban átmenetileg kitiltották a menedékkérő férfiakat egy uszodából, egy településen pedig nem lesz megtartva a farsangi felvonulás. Német hírportálok pénteki jelentése szerint az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Bornheim uszodájába azért nem léphetnek be felnőtt férfi menedékkérők, mert molesztálásokra panaszkodnak a női vendégek és a személyzet tagjai, beszámolóik szerint a zaklatók a menedékkérőket befogadó közeli állomás férfi lakói közül kerülnek ki. Összesen hat esetről készült feljegyzés, valamennyi a szóbeli zaklatás kategóriájába tartozik.

A kisváros önkormányzatának szociális ügyekért felelős vezetője elmondta, hogy bűncselekmény nem történt az uszodában, a befogadóállomáson pedig megértéssel fogadták az intézkedést. Markus Schnapka hozzátette, hogy feloldják a tilalmat, amint sikerül megértetni a menedékkérőkkel, hogy miként kell viselkedni az uszodában.

A megértést elősegítendő a Bonn melletti város befogadóállomásán felvilágosító előadásokat tartanak a nyugati nőképről és a nemek egyenjogúságáról, három nyelven. A felvilágosító munkára azért is szükség van, mert már történt feljelentés bűncselekménynek minősülő szexuális zaklatás miatt; egy 54 éves helyi nő azért fordult a rendőrséghez, mert egy 18 éves menedékkérő a nyílt utcán zaklatta. Ez eddig az egyetlen feljelentéssel végződött eset a 48 ezer lakosú településen, ahol a legutóbbi, tavaly novemberi adatok szerint 675 menedékkérő lakik.

A külföldiek által elkövetett szexuális zaklatások kérdésköre a szilveszterkor Kölnben és más városokban nők sérelmére elkövetett tömeges szexuális zaklatások és rablások révén a német nyilvánosság egyik központi témája lett. Szinte naponta ad hírt a sajtó ilyen ügyekről.

A szintén Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Rheinberg önkormányzata pénteken közölte, hogy visszavonták a kisváros Orsoy nevű negyedére február 8-ra tervezett farsangi felvonulás megrendezésére kiadott engedélyt. Az indoklás szerint a kölni események tapasztalatai alapján nem lehet kizárni, hogy az Orsoy-i menedékkérőket befogadó állomás lakói és a felvonulás résztvevői között “zavar” keletkezik, és akár “konfliktus” is kialakulhat a városnegyedbe látogató csoportok “összetétele”, illetve a felvonulások alkalmával szokásos alkoholfogyasztás miatt.

A nagyjából 4 ezer lakosú Rheinberg-Orsoy-ban nyitott befogadóállomáson 500 menedékkérőt helyeztek el.

mti