Legalább 20 embert meggyilkoltak egy Burkina Fasó-i luxushotelben


Előbb csak lövések és robbanások hallatszottak péntek este a Burkina Fasó-i főváros egyik luxushoteljének közelében, amelyet helyszíni sajtójelentések szerint turbánt viselő fegyveres férfiak rohamoztak meg, majd a támadók és a helyi csendőrség között tűzharc kerekedett. Nem sokkal később már túszejtésről szóltak a beszámolók, majd legalább 20 halottról szóló hírek érkeztek.

Az AFP helyszíni tudósítója péntek este arról számolt be, hogy lövéseket és robbanásokat hallott, a szálloda előtt egy lángoló gépkocsira figyelt fel. A francia hírügynökség újságírója három fegyverest látott, akik megtámadták a Splendid nevű – főleg külföldi turisták és ENSZ-alkalmazottak által lakott – luxushotelt, a szállodával szemben lévő kávéházra is lövéseket adtak le.

A Reuters hírügynökség is megerősítette a támadásról szóló híreket, szemtanúkra hivatkozva közölte, a fegyveresek megrohamozták a hotelt, több gépkocsit is felgyújtottak, miközben a levegőbe lőttek, az elriasszák az embereket. Ezután tűzharcba bocsátkoztak a rendfenntartó erőkkel.

Nem sokkal később a Reuters már arról számolt be, hogy a feltételezhetően iszlamista támadók túszokat ejtettek és elbarikádozták magukat az ouagadougoui luxusszállodában és kaszinóban.

A BBC értesülései a támadás kezdetén pokolgép is robbant a Splendid előtt, amely egyébként az országban tartózkodó ENSZ-alkalmazottak, és általában sok nyugati kedvelt szállása. Éjszakai értesüléseik szerint egy helyi kórház igazgatója legalább 20 halottról és 15 sebesültről tudott, miközben a helyi csendőrség – esetleg az országban tartózkodó külföldi erők segítségével – támadásra készült a terroristák ellen.

A BBC és több másik hírforrás egyébként úgy értesült, az al-Kaida magára vállalta a merényletet. A fővárosban, Ouagadougou-ban hajnali hatig kijárási tilalmat vezettek be.

mti