Minszk végrehajtása nélkül befagyhat az ukrán konfliktus


Az ukrajnai krízis befagyott konfliktus maradhat, ha nem hajtják végre teljes mértékben a minszki megállapodásokat – jelentette ki Victoria Nuland, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkára pénteken a litvániai Trakaiban.

Az amerikai kormány képviselője a Trakaiban és Vilniusban hagyományosan januárban megrendezett biztonságpolitikai találkozón vett részt a litván külügyminisztérium meghívására. A fórumon számos ország külügyminisztere, nemzetközi politikai szakértői, valamint a NATO és az Európai Unió képviselteti magát.

A találkozó központi témája, hogy “hogyan védhető meg a nyugati társadalom és annak értékei”, különösen Oroszország Ukrajna elleni agressziójának tükrében – olvasható a NATO hírportálján.

A helyettes külügyi államtitkár szerint a nemzetközi közösségnek kiemelt erőfeszítésekkel kell segítenie Ukrajnát és a többi érintettet abban, hogy végrehajtsák a minszki megállapodásokat, amelyek különös fontossággal bírnak nemcsak Ukrajna, hanem az egész térség biztonsága számára. “Különben legalább egy befagyott konfliktussal kell számolnunk” – mondta Nuland.

Helyzetértékelése szerint az utóbbi időben a kelet-ukrajnai tűzszünetet viszonylag hatékonyan betartják a felek, azonban még nem teljeskörűen, ugyanis még mindig vannak összecsapások, és emberek halnak meg.

Nuland kifejtette, hogy milyen lépéseket tart szükségesnek a béke érdekében. Így első lépésben szerinte azt kell megakadályozni, hogy a konfliktus továbbra is emberéleteket követeljen. Ezt követően lehet áttérni a minszki megállapodások egyéb pontjaira, amelyek között szerepel az ukrán törvényeknek és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) normáinak megfelelő választások megtartása, a külföldi katonák és haditechnika kivonása, illetve a határok feletti ukrán ellenőrzés visszaállítása is – ismertette Nuland.

mti