Oroszországot elkerülve lehet majd vonatozni Európából Kínába


Az ukrajnai Iljicsevszkből indult tesztútra egy teherszerelvény Kínába. Persze Európából régóta járnak már Kínába vonatok. Nem is ez, hanem az útvonal az újdonság: Oroszországot nem, de a Fekete-tengert és a Kaszpi-tengert érinteni fogja – olvashatjuk a GloboPort oldalon.

Ukrajna, Grúzia, Azerbajdzsán és Kazahsztán jegyzőkönyvet írt alá Bakuban a transzkaszpi vasútvonal versenyképes adótarifáiról. A négy ország vasúttársaságainak képviselői mellett a bakui nemzetközi kereskedelmi kikötő és az azeri Kaszpi-tengeri hajózási társaság igazgatói is jelen voltak az eseményen.

Az eredetileg 2013 októberében felállt szervezési bizottság azért dolgozik a transzkaszpi nemzetközi közlekedési útvonal kialakításán, hogy Oroszországot kikerülve lehessen Európából eljutni Kínába. November 30-án Isztambulban már a Kínát, Törökországot és Európát összekötő útvonal lehetőségeit is felvázolták.

A ma induló tesztút azért is különösen fontos, mert január 1-től megszűnt a szabadkereskedelem Ukrajna és Oroszország között.