Öngyilkos merénylő robbantott Afganisztánban, sok a halott


Egy helyi vezető házában robbantotta fel magát az öngyilkos merénylő vasárnap reggel a kelet-afganisztáni Dzsalalábádban. Tizenhárman meghaltak. Obaedalláh Sinvari tartományi képviselőnél törzsi gyűlést tartottak. A képviselő sértetlenül került ki a támadásból. Egyik testvére azonban meghalt, az apja, Malik Uszmán Sinvari, a kabuli központi kormányzat támogatója, megsebesült.

Nangarhar tartomány kormányzójának irodája közölte, hogy 13 ember meghalt, 14 megsebesült a merényletben. A hírt megerősítette a tartományi egészségügyi szolgálat is.

Zabihulla Mudzsahid, a tálibok szóvivője közölte, hogy nincs közük a merénylethez, amely nem sokkal azelőtt történt, hogy a tálibok és a kabuli kormány felújítja a tavaly zsákutcába jutott, a béke megteremtését célzó párbeszédet.

A pakisztáni határ közelében található Dzsalalábád annak a Nangarhar tartománynak a székhelye, ahová az utóbbi hónapokban egyre nagyobb számban szivárogtak be az Iszlám Állam fegyveresei. A dzsihadista szervezet vállalta a Pakisztán dzsalálábádi konzulátusa ellen szerdán elkövetett terrortámadást, amelyben az afgán biztonsági erők hét tagja meghalt, hét másik pedig megsebesült.

mti