Szakértő: a multik megvédik Schengent


Ha csak a politikusokon múlna, megbukna a schengeni rendszer Tóth Norbert nemzetközi jogász szerint. A jogász az M1 csatorna műsorában beszélt arról, hogy az Európai Unió nagy gazdasági szereplőinek kifejezetten érdeke az, hogy a schengeni rendszer fennmaradjon.

Azt mondta, hogy az unió egyik célja a belső határok nélküli térség kialakítása volt. Ennek ellenére a tagállamok 2015-ben 19-szer kérték a belső határellenőrzés visszaállítását. Korábban erre csak rendkívüli események alkalmával, évente 3-4-szer volt példa.

Olyankor, ha a pápa látogatott az országba, vagy nemzetközi konferenciát tartottak.

Idén januárban pedig már 3 ország is jelezte, hogy ideiglenesen vissza kívánja állítani, vagy meg akarja hosszabbítani a határzárat a migránsválság miatt.

Tóth Norbert azt mondta, hogy az unió legnagyobb vívmánya a béke, az, hogy a tagországok nem háborúznak. Szabályozott kereteken belül versenyeznek, de ha megszűnne az integráció, azt minden ország megérezné. A határellenőrzés visszaállítása több szempontból is hátrányos lenne. Egyfelől nehezebb lenne a határ menti munkavállalás, másfelől pedig a határon veszteglő kamionok óránként 55 euró veszteséget jelentenének. Tóth Norbert szerint az európai politikában nincsenek nagy egyéniségek, olyanok, „akiknek van víziójuk Európáról” – írja az MTI.