A Jobbik az orosz hátterű pártok miatt fordul az Egyesült Államokhoz


A párt felkéri az amerikai hatóságokat, hozzák nyilvánosságra az ügyben tett jelentésüket. Az USA mielőbb hozza nyilvánosságra az orosz támogatással működő pártokról szóló jelentését – szólít fel hétfői közleményében a Jobbik parlamenti frakciója. Az írást jegyző Gyöngyösi Márton úgy fogalmaz, a Jobbik örömmel értesült arról, hogy az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa arra utasította James Clappert, az amerikai hírszerzés vezetőjét, hogy folytassanak nyomozást az európai uniós országok politikai pártjainak nyújtott orosz anyagi támogatás, illetve az orosz befolyásszerzés ügyében.

„Az amerikai törvényhozás szerint a Kreml célja kihasználni az európai országok megosztottságát, aláásni a NATO-t, blokkolni az amerikai rakétavédelmi rendszert és visszavonni az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankciókat.”

A Jobbik felkéri az amerikai hatóságokat, hogy nyomozásuk eredményét mielőbb hozzák nyilvánosságra, ugyanis, mint a közleményben írják, mindenkinek joga van tudni, mely pártok mögött állnak külső hatalmak – számol be a Magyar Nemzet.

„Egyúttal arra kérjük Oroszországot, hogy saját hírszerzésének eredményeit az európai pártok esetleges amerikai támogatásával kapcsolatban szintén tegye közzé. Az európai polgárok megérdemlik, hogy tisztán lássanak.”

A párt a Kongresszus kezdeményezésének különös jelentőséget tulajdonít „annak a másfél éve zajló politikai színjátéknak a tükrében, amelyet a Fidesz indított Magyarország legerősebb ellenzéki pártjának európai parlamenti képviselője, Kovács Béla ellen, miközben vádjait a mai napig egyetlen konkrétummal sem támasztotta alá. Reméljük, hogy a jelentés mielőbbi nyilvánosságra kerülésével fény derül az igazságra, és lelepleződik a Fidesz aljas politikai játszmája, amellyel kizárólag saját korrupciójáról kívánja elterelni a figyelmet.”