Juscsenko: háborúval a békéért


Viktor Juscsenko ukrán ex elnök szerint nem béketervre, hanem győzelmi tervre van szükség a Donbász sorsát illetően.

Ukrajna harmadik elnöke a 112-es hírcsatornának fejtette ki véleményét az elhúzódó kelet-ukrajnai konfliktus kapcsán. Eredménytelennek minősítette a normandiai négyek párbeszédét, és a minszki folyamatokat egyaránt. Viktor Juscsenko szerint ezek a párbeszédek nem fognak konkrét eredményt hozni, mert egyszerűen alkalmatlanok rá a keretek.
Az ex elnök ugyan üdvözöl minden egyes lépést, párbeszédet, ami a válság megoldására irányul, ám szerinte merőben más formulákat kell kitalálni ahhoz, hogy a Donbász valóban visszatérhessen Ukrajna fennhatósága alá. Kijelentette: nem béketervre, hanem győzelmi tervre van szükség.
Viktor Juscsenko utalt rá, hogy

háborús módszerekkel nyerhető csak meg ez a csata, s akkor majd eljön a béke is.

Ha pedig az országa elveszíti a háborút, akkor is eljön egyszer a béke ideje – tette hozzá.

A volt államfő szerint a világ vezető hatalmainak – nevesítette az Egyesült Államokat, Franciaországot, Nagy-Britanniát és Kínát – Ukrajna mellé kell állniuk, az Európai Uniónak pedig generálni szükséges a párbeszédet, nem pedig csak megfigyelőként részt vennie a folyamatokban. Juscsenko azon a véleményen van, amennyiben az EU nem talál megoldást a kelet-ukrajnai válságra, s eleve a kelet-európai konfliktusokra, akkor az egész unió jövője kerül veszélybe.

Mindemellett a narancsos forradalom győzteseként elnökké választott Juscsenko sokkal barátságtalanabb lenne Moszkvával szemben, ha rajta múlna, minden kapcsolatot megszakítana, ahogyan ő mondta, „az agresszorral”.