Kémkedett egy tisztviselő a palesztin-izraeli béketárgyalásokon


A Palesztin Hatóság (kormány) letartóztatta Száeb Erekat palesztin főtárgyaló egyik munkatársát, aki Izraelnek kémkedett – értesült az izraeli közszolgálati rádió.

Mintegy két hete fogták el a békefolyamatot palesztin részről irányító Száeb Erekat meg nem nevezett közeli munkatársát, aki beismerte, hogy információkat adott ki Izraelnek a béketárgyalások alatt.

A rádió úgy tudja, hogy már húsz éve a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) béketárgyalásokért felelős osztályának tisztviselője volt az Izraelnek információkat szolgáltató palesztin.

Erekat cáfolta azokat az értesüléseket, hogy az irodavezetője lenne a gyanúsított, és hangsúlyozta, hogy titkárságát egy nő irányítja, miközben egy férfit tartóztattak le. Kiemelte, hogy a kérdéses alkalmazott nem dolgozott vezető beosztásban, és nem volt közeli tanácsadója.
Palesztin biztonsági illetékesek szerint Izrael jelentős előnyökre tehetett szert a béketárgyalásokon, mert a zárt ajtók mögött tartott wgyezkedéseken a besúgó révén előre ismerhették a palesztin álláspontot – értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

A Háárec című újságnak azt nyilatkozta egy magas rangú palesztin hivatalnok, hogy

titokban már hónapok óta figyelték a kémet, és az utóbbi hetekben sikerült elegendő bizonyítékot gyűjteniük letartóztatásához. Az illető adminisztratív feladatokat látott el, iratok előkészítésével foglalkozott.

2011-ben már volt egy hasonló kiszivárogtatási botrány, akkor az al-Dzsazíra pánarab hírtévéhez jutottak el palesztin forrásból a palesztin-izraeli tárgyalásokról készült titkos dokumentumok.

mti