Vezérkar: lesz hetedik mobilizáció


Nincs több találgatás, újabb mozgósítás lesz Ukrajnában – jelentette be Facebook-oldalán a fegyveres erők vezérkara. A hetedik hullámmal, pótolnák a negyedikben mobilizált és az elkövetkező hónapokban leszerelő katonákat.

A közleményből kiderül, hogy az újabb hullámban, a szerződéses állomány növelését tűzte ki célul a kijevi hadvezetés. Most arról próbálják meggyőzni az első három, valamint a negyedik hullámban mozgósított katonákat, hogy kössenek kontraktust, térjenek vissza vagy maradjanak a seregben. Ettől teszik függővé, hogy a korábbi gyakorlatnak megfelelően hány személyt mozgósítanak majd. Hozzáfűzik, a vezérkar abban érdekelt, hogy minél több motivált és dolgát értő szerződésessel bővüljön az állomány.

A közleményben rámutatnak arra is, hogy gőzerővel folyik az ukrán fegyveres erők optimalizálása és korszerűsítése. Így a korábbi gyakorlattal ellentétben, nem a létszámra, hanem a minőségre:

a kiképzett és jól felszerelt katonákra helyezik a hangsúlyt. Ezzel kapcsolatban megjegyzik, hogy a hetedik hullám létszámában elmarad a korábbiaktól.

A nyilatkozat nem tér ki az újabb hullám keretszámaira, a kezdetének időpontjára és várható hosszára sem. Egy korábban kiszivárgott információ szerint 40 ezer embert érinthet a hetedik mobilizáció.