500 millióba kerülne a Beregszászt elkerülő út


A Beregszászt elkerülő útszakaszról tárgyaltak Ungváron.

Újra szóba került a Beregszászt elkerülő útszakasz megépítése. A tárgyaláson Eduard Moljar, a megyei közigazgatási hivatal kommunális részlegének vezetője, Vaszil Sztadnik, a megyei közútkezelő főmérnöke, Vitalij Matvij, a Beregszászi Járási Tanács vezetőjének helyettese, Orosz Géza, Beregszász alpolgármestere és mások vettek részt. A tárgyaláson elhangzott, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy az Európai Unió forrásaiból ebben az évben felújítják az Asztély–Beregsurány határátkelőt és ehhez megfelelő infrastruktúrát építenek ki, hogy a teherfogalom is akadálytalanul haladhasson a határátkelőn. Hogy ez a terv megvalósuljon, fontossá vált egy Beregszászt elkerülő útszakasz megépítése, hisz a teherforgalom megnövekedése problémákat okozhat a város közlekedésében.

Barta József, a megyei közgyűlés vezetőjének helyettese hangsúlyozta, hogy miután Magyarország gyakorlatilag befejezte a Trieszt–Ljublana–Budapest–Kijev páneurópai ötös számú folyosó saját részének kiépítését, most már Ukrajnán van a sor.

A várost elkerülő gyűrű építése nem új keletű, hisz ennek tervét már 2007-ben megerősítette Ukrajna Miniszteri Kabinete. A tervek szerint ezt a projektet 2010-ben kellett volna befejezni, az akkor 149 millió hrivnyába került volna. Az elkerülő útszakasz teljes hossza 14,9 km, két felüljáró és két híd is épülne megvalósulása esetén.

A módosított költségtervezet szerint jelenlegi árakon legalább 500 millió hrivnyára van szükség a projekt megvalósulására.

A pénzügyi finanszírozást az Eximbank kölcsönével szeretnék megoldani, de egy újabb problémája van a kérdésnek, mégpedig, hogy tervezett útszakaszon a földtulajdonosok nem szívesen válnának meg tulajdonuktól.