Budapesten köthet ki Moszkal


Hennagyij Moszkalból magyarországi vagy romániai nagykövet lehet.

Az elnöki hivatal a helyi hatalom átszervezésén munkálkodik. A Golos Karpat szerint az átszervezés leginkább azokat a kormányzókat érinti, akik a hatalompárt szempontjából a vártnál gyengébb eredményeket értek el a legutóbbi választáson. Az átszervezést más okok is kiválthatják, mint például a nem megfelelő szakértelemmel végzett munka, vagy pedig háttérbeli politikai megállapodás. Az sem kizárt, hogy a kormányzói helyeket jutalmul adják majd egyes politikusoknak.

Az elnök két kedvenc kormányzója Georgij Tuka, Luganszk megye vezetője és Oleg Szinjutka, a lembergi kormányzó. Porosenko legutóbbi nyilatkozatában külön kiemelte Hennagyij Moszkalt, Kárpátalja kormányzóját. „Nem félt egyenes ellenállást tanúsítani a banditáknak” – mondta az elnök. Az elnöki hivatalhoz közeli források szerint viszont gyakorlatilag már eldőlt a kormányzó sorsa. „Viktor Baloga képviselői sokat jártak az elnöki hivatalba és hosszasan egyezkedtek, hogy az elnök eltávolítsa Moszkalt. Végül megkapták a jóváhagyást” – nyilatkozta a forrás a Vesztyinek.

 

„Moszkalt feláldozhatják a politikai elittel való konszenzus miatt. A lemondása február-márciusban várható” – nyilatkozta egy politológus. Jóvátételként akár Magyarország vagy Románia nagyköveti posztját adhatják oda Moszkalnak.