Felvétel: Levegőbe repült az Iszlám Állam pénze, súlyos megszorítások jönnek


Felével kevesebb javadalmazást kapnak az Iszlám Állam harcosai Szíriában a nemzetközi légicsapások okozta károk miatt – derül ki az Independent című angol lap birtokába jutott egyik tájékoztató dokumentumból.

Utóbbit feltételezhetően az Iszlám Állam úgynevezett kincstára, a “Bajt Mal al-Muszlimín” terjesztette tavaly novemberben a terrorszervezet szíriai központjában, Rakkában.

“A különleges körülmények hatására, amelyekkel az Iszlám Államnak szembe kell néznie, az a döntés született, hogy felére csökkentjük a mudzsahedek fizetését kivétel és rangra való tekintet nélkül. Tudja meg mindenki, hogy szokás szerint továbbra is havonta kétszer osztjuk ki az illetményt”

– olvasható az utasításban. Az angol lap kommentárja szerint a különleges körülmények a nemzetközi légicsapásokra vezethetőek vissza, amelyek megcsappantották a szélsőségesek egyik legfőbb pénzügyi forrását jelentő olajbevételeket.

Január 11-én pedig amerikai harci repülők mértek csapást a terrorszervezet iraki központjára, Moszulra. A bombázás során

megsemmisítették az iszlamisták egyik pénzügyi központját, amelyet az Iszlám Állam arra használt, hogy a harcosait fizesse.

mti nyomán