Három körzetben kezdték meg az aknamentesítést


Egyszerre három donbásszi területen kezdődött meg az aknamentesítés. Erről a közös ellenőrző és koordináló központ képviselője nyilatkozott – közölte a TASZSZ.

A képviselő szava szerint az uglegorszki hőerőműtől tartó Makejevkáig tartó távvezeték területén, a Majorszktól Zajcevóig tartó egyes és kettes számú központi vonalon, illetve a Sziverszkij-Donyec csatornájának – Donbássz Marjorszk – Gorlovka vonalán kezdődtek meg a munkálatok.

„Az aknamentesítés már megkezdődött. Ez egy kiemelt terület”

– mondta forrás megjegyezve, hogy a Sziveszkij Donyec – Donbássz csatorna területén néhány huzalos bombát is találtak. A tervek szerint a vízcsőhálózat körüli aknamentesítést január 31-re, a villamos hálózatok területének aknamentesítését pedig január 29-re fejezik be.

A donbásszi konfliktus kezdete óta a vízszolgáltatás az egyik legélesebb probléma. A Sziverszkij Donyec – Donbássz csatorna az egyetlen ivóvíz forrás, ami ellátja a Donyecki Népköztársaság területét, ami 2014 augusztusában a bombázások miatt komoly sérüléseket szenvedett. Az állandó bombázások és az aknák miatt életveszélyessé vált a csatorna karbantartása. 2015 decemberében sikerült megállapodni Minszkben számos terüle aknamentesítéséről.