Háromszorosára emelte az orosz gáz tranzitdíját Ukrajna


A Naftogaz ukrán állami gázvállalat január 1-től 100 kilométerenként és ezer köbméterenként 7,9 dollár tranzitdíjat számláz a Gazpromnak 2,5 dollár helyett.
„Az új tarifákról az nemzeti közműszolgáltató döntött a 2015. év végi határozatában. Az első megemelt tarifájú számla februárban lesz kiállítva” – jelentette be Facebook-oldalán Jurij Vitrenko, a Naftogaz egyik vezetője.

Vitrenko bejegyzéséből kiderül, hogy már régóta érett az emelés, ami teljes mértékben megegyezik az európai elvekkel. Ugyanakkor a drágítás egyfajta válasz a Gazprom azon törekvésére, mely szerint Ukrajnát megkerülve szállítson gázt Európába.

A tranzitdíjat a tavalyi évtől egy szabályozó bizottság állapítja meg. Nem mellékesen a két ország gázvállalata közötti tranzitszerződés csak 2019-ben jár le. A Naftogaz számításai szerint az emeléssel 4 milliárd dollár pluszbevételre tesznek szert. Természetesen Moszkva nem fogadja el az új tarifát. Andrej Kobolev a Naftogaz és Alekszej Miller a Gazprom vezetője decemberben megegyezet arról, hogy január végén tárgyalnak a tranzitdíjról, ám ezt a találkozót egyik fél sem erősítette meg.

Ukrán szakértők szerint a tarifaemelés teljesen megalapozott, ezzel szemben az orosz szakértők ellenkező véleményen vannak.
„Az ukrán gázipar új stratégiája, hogy alacsonyabb árat szeretne fizetni a gázért, ugyanakkor a tranzitdíjakból nagyobb hasznot remélnek” – nyilatkozta Alekszander Frolov, orosz energiaügyi szakértő.