Németországnak nem kellenek az ukránok


Németország tömegesen utasítja vissza az ukránok menekültügyi kérelmeit.

Németország Migrációs Szolgálata tömegesen utasítja vissza az ukránok menekültügyi kérelmét és követeli tőlük, hogy a legrövidebb időn belül hagyják el az országot. Több ezer ukrán migránst fenyeget a deportálás. Erről a német Frankfurter Rundschau internetes oldal írt. A híroldal adatai alapján több mint hétezer ukrán állampolgár kért politikai menekültjogot Németországban. Sokuk az elmúlt héten kapott elutasító választ a német hatóságoktól. 2014-ben 2703 ukrán nyújtott be menekültkérelmet, 2015-ben pedig nagyjából 4400. Csak a kérelmek 5,3 százalékát értékelik pozitívan és nyújtanak menedéket.

„Minden egyes elutasítás az ország elhagyásával jár” – idézi az oldal a német menekültügyi szövetségi hivatal képviselőjét.

A német oldal bemutatja a Nyikoncsuk család rövid történetét is arról, hogy miért akarnak Németországban maradni, akik a folyamatosan bombázott Donyeckből menekültek Németországba. Munkát is találtak és az integrálódás pozitív példájaként is szolgálhatnának, de a német hatóságok őket is kiűzhetik az országból.

Tavaly legalább 477 ezren kértek menedékjogot Németországban. A hatalmon lévő Kereszténydemokrata Unió politikusai a múlt héten indítványozták, hogy Ukrajnát nyilvánítsák biztonságos származási országnak. Ebbe a kategóriába minden egyes EU-s országot és olyan országokat sorolnak, amelyekben a törvényeknek megfelelően járnak el a hatóságok, nincs politikai üldöztetés, nem szegik meg az emberi jogokat és nincs kegyetlen bánásmód a lakossággal szemben. A múlt évben a balkáni országokat is biztonságosnak minősítették.