A terrorizmus elleni harcról beszélt Obama és Erdogan telefonon


A magát Iszlám Államnak (IÁ) nevező dzsihadista szervezet és a törökországi kurd lázadók elleni együttműködés folytatásáról beszélt kedd este telefonon Barack Obama amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnök a washingtoni Fehér Ház és ankarai elnöki források közlése szerint.

Obama hívta fel török hivatali kollégáját, és kinyilvánította neki részvétét a múlt heti isztambuli terrorista merénylet áldozatai miatt.
A múlt keddi robbantásban tíz ember meghalt – mind német állampolgárok -, tizenheten pedig megsebesültek, köztük török állampolgárok is.

A terrortámadásért Törökország az Iszlám Államot tette felelőssé, bár eddig egyetlen szervezet sem jelentkezett elkövetőként.

Barack Obama elítélte azokat a támadásokat is, amelyeket a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet hajtott végre a közelmúltban a török biztonsági erők ellen, és hangsúlyozta, hogy meg kell akadályozni a fegyveres konfliktusok további terjedését a térségben – olvasható a Fehér Ház közleményében.
Mindkét fővárosban beszámoltak arról, hogy a terrorizmus elleni harc is témája lesz Joe Biden amerikai elnök szombati törökországi tárgyalásainak.
A török hadsereg az isztambuli merénylet megtorlásaként tüzérségi csapásokat mért az iszlám terrorszervezet iraki és szíriai állásaira, a támadásban

Ahmet Davutoglu török kormányfő múlt heti bejelentése szerint 200 iszlamista fegyveres halt meg.

Davutoglu kedden már arról beszélt, hogy végéhez közeledik a kurd fegyveresek elleni katonai művelet Törökország délkeleti részében. Ankara és a kurd felkelők között tavaly nyáron összeomlott a tűzszüneti egyezség – megfigyelők szerint az akkor választásra készülő kormány úgy ítélte meg, hogy a katonai fellépés javítja esélyeit a voksolásnál.

 

mti