Az oroszoknak azt ajánlják, hogy ne vodkával gyógyítsák az influenzát


Szinte minden egyes film, amiben oroszok szerepelnek arról szól, hogy Oroszországban milyen nagy hagyománya van a vodkának. Talán ebben mégiscsak van valami, hisz egyesek még a vodkát használják a megfázásos betegségek gyógyítására – írja a lenta.ru.

A kemény alkoholos italok nem segítenek a vírusos megbetegedések ellen, de egyes betegségeknél pozitív hatásuk is lehet. Erről Vlagyimir Nikiforov, Oroszország Orvosbiológiai Intézetének fertőző betegségekkel foglalkozó részlegének vezetője beszélt.

„Ne nagyon higgyünk annak a szóbeszédnek, hogy a vodka megöli az influenza vírust, vagy segít a megfázásos betegségeknél. Túl sokat kellene meginni ahhoz, hogy a vérben elpusztuljanak a kórokozók, előbb meghal az ember alkoholmérgezésben mintsem elérje célját” – mondta Nikiforov.

Vannak olyan betegségek, ahol a vodka mégiscsak jótékony hatással van, mint például a botulizmus, ahol bakteriális fertőzésről van szó. „Ott a vodka egy bizonyos mértékben tényleg semlegesíti a méreganyagokat” – mondta az orosz orvosi szakértő megjegyezve, hogy betegség esetén orvosi segítésért kell fordulni és megbetegedés esetén már nem érdemes öngyógyítással foglalkozni.