Egyoldalú szabadkereskedelem


Egyáltalán nem működik a január elsejétől életbe lépett Ukrajna és az Unió közötti szabadkereskedelmi megállapodás – állítja Jurij Koszjuk, ukrán milliárdos.

A szabadkereskedelmi megállapodás – amelynek rendelkezéseit az EU 2014 nyara óta egyoldalúan alkalmazta Ukrajnára, gyakorlatilag vámmentes hozzáférést biztosítva az egyezményben rögzített ukrán áruk számára az EU piacára – a még 2014 júniusában aláírt EU-ukrán társulási megállapodás részét képezi.

„Nem történt semmiféle piacnyitás. Egy szelephez hasonlítanám ezt az egészet: kifelé szabad áramlást biztosít, befelé viszont teljesen zár. Európa szabadkereskedelmi övezetről beszél, közben számos korlátozást vezetett be Ukrajnával szemben.” – nyilatkozta Jurij Koszjuk, az Amerika Hangja rádiónak.

Az ukrán milliárdos szerint Európa tar az ukrán mezőgazdasági termékek Uniós piacra kerülésétől, ezért minden szükséges intézkedést megtesznek ennek elkerülése érdekében.

„Úgy gondolom, hogy ez a nagyon erősen propagált szabadkereskedelmi megállapodás egy nagy átverés Ukrajna számára” – fogalmazott az ukrán milliárdos, akit 2014 nyarán az elnöki hivatal vezetőjének első helyettesévé nevezték ki, de erről a tisztségéről nem sokkal később lemondott.