Fokozódik a veszély: sok-sok Jobb Szektoros balhé lehet


Nem elég, hogy a félkatonai képződmény semmilyen állami struktúra felügyelete alá nem tartozik, a szervezeten belüli ellentétek miatt szaporodnak a különféle ellenőrizetlen fegyveres csoportosulások országszerte, amiket a jobb szektorosok alkotnak.

Nyugat-Ukrajnában már négy ilyen alakulatot hoztak létre, az egyiket sajnos éppen Kárpátalján, a többi pedig a vele szomszédos régiókban. Ez felveti annak az esélyét, hogy bármikor megismétlődhet a tavaly nyári munkácsi vérengzéshez hasonló eset, vagy az idei január drahobrati ámokfutásuk.

A hatóságok a tapasztalatok szerint nem tudják megelőzni ezeket a fegyveres konfliktusokat a jobb szektorosok részvételével.

A szakadásukban vezető szerepet tölt be egy bizonyos Csesztnij nevű harcosuk, aki állítólag az a Roman Sztojka lehet, aki a munkácsi lövöldözés egyik kitervelője volt, és akit azóta is képtelen kézre keríteni a rendőrség.

Az Euromajdanon felbukkanó Jobb Szektornál már korábban észlelhetőek voltak a szakadás jelei, ezt erősítette meg korábbi vezérük, Dmitro Jaros 2015. novemberi lemondása is. Jaros azóta már bejelentette, új ukrán hazafias pártot alapít, sőt, már a nevét is tudni lehet annak.

A lenta.ru úgy tudja, hogy a Jobb Szektor Nyugat, Nyugat-2, Nyugat-3, Nyugat-4 harci egységei leváltak a szervezettől. „Ezek az egységek nem részei a Jobb Szektornak és kizárólag néhány önkéntes és egységparancsok kezdeményezésre jöttek létre, amelyeknek saját vezetősége és emberei vannak. Ezt figyelembe véve bejelentjük, hogy nem viselünk felelősséget a tetteikért” – nyilatkozta a radikális szervezet sajtóosztálya.