Lerombolták a terroristák a legrégebbi keresztény monostort


Az Iszlám Állam földig rombolta az iraki Moszul közelében található Szent Illés monostort. Az 595 körül alapított monostor volt a legrégebbi Irakban található keresztény monostor.

A terrorszervezet már eddig is sok ókori műemléket pusztított el Irakban és Szíriában. A DigitalGlobe cég műholdas fotói alapján derült ki, hogy a monostort lerombolták. Az amerikai AP hírügynökség ugyanis megbízta a céget azzal, hogy készítsen nagy felbontású képeket a műemlékről. Azért kérték a képeket, mert korábban egyházi vezetők és közel-keleti műemlékvédők is azt mondták, hogy aggódnak, hogy az Iszlám Állam lerombolja a monostort.

Az elkészült képet Stephen Wood műholdképelemző szakember, az Allsource Analysis cég vezetője elemezte. Azt mondta, hogy a monostort valószínűleg 2014 augusztusa és szeptembere között rombolhatták le.

A monostort Mar Elia asszír szerzetes alapította. A monostor a nevét is a szerzetesről kapta, nem pedig a IX. században élt Illés próféta után. Az épületet a XVII. században felújították, de Tahmaz Nadir perzsa tábornok 1743-ban leromboltatta. Ekkor az ott élő 150 szerzetest meggyilkolták, mert nem voltak hajlandóak iszlám hitre térni. A monostor néhány helyiségét a XX. század elején részlegesen helyrehozták. A romos épület évszázadokig keresztény zarándokhely volt. Az iraki háború kezdete után amerikai erők őrizték, a katonák látogatták és gondozták. A helyet körbekerítették, és tábori lelkészek mutatták be a katonáknak, szervezett látogatásokon – írja az MTI.