Moldova az orosz termékek tranzitjának engedélyezését kéri Ukrajnától


Moldávia engedélyt kért Ukrajnától, hogy az engedje át a határán az orosz kereskedelmi termékekkel megrakodott moldáv teherautókat az ukrán-orosz határon – írja a TASZSZ.

A teherautók azután kerültek blokád alá, hogy Ukrajna betiltotta az orosz termékek importját. Erről Gheorghe Brega, moldáv miniszterelnöki megbízott nyilatkozott.

„Megpróbáltuk rendezni ezt a kérdést a vámszolgálatok közötti szinten, de ez nem sikerült. Most azt tervezem, hogy felveszem a kapcsolatot az ukrán kormánnyal” – mondta Brega.

Moldova Közlekedésügyi és Infrastrukturális Minisztériumának adatai szerint több száz moldáv teherautó vesztegel a határ oroszországi oldalán már több napja. Bár az ukrán embargós törvényben csak az import betiltásáról van szó, az ukrán vámosok a tranzit szállításokat is betiltották.

„A Nemzetközi Szállításokról szóló egyezmény értelmében Ukrajnának nincs joga ahhoz, hogy korlátozza azt a moldáv tranzitszállítást, amely TIR minősítéssel rendelkezik” – nyilatkozta Szergej Bucataru, Moldova közlekedési miniszterének helyettese.