Az orosz újságírókat nem engedik be Moldovába


A kisinyovi repülőtér határőrszolgálatai nem engedték be az ország területére a REN TV orosz forgatócsoportját, amely azért utazott Moldovába, hogy a tüntetésekről tudósítson – írta meg a TASZSZ.

Alekszandr Malisevnek, a stáb egyik operatőrének azt sem engedték meg, hogy elhagyja a repülőteret, mert őt a moldáv hatóságok által fogják deportálni. Nemrég a LifeNews riporterei is így jártak.

„A LifeNews TV-csatorna forgatócsoportja a tüntetésekről való tudósításhoz utazott Kisinyovbe, de nem tudták elhagyni a repülőtér területét és deportálták őket. Nem ez az első eset, amikor a moldáv kormány megtiltja, hogy a LifeNews riporterei beutazzanak. Tavaly szeptemberben Alekszej Kazannyikov forgatócsoportját is feltartóztatták a moldáv főváros repülőterén” – nyilatkozta a TV-csatorna.

A moldáv hatóságok feketelistára helyezték Oroszország Állami Televíziós és Rádiótársaságának újságíróját, Alekszander Balickijt is, és öt évre megtiltotta a beutazását.

„Korábban engem és a kollégáimat is kiutasítottak, és most itt van még egy incidens, ami azt tanúsítja, hogy Kisinyov maximálisan szeretné bezárni az információáramlást és ellenőrzése alá akarja vonni azt a tüntetéssorozatot, melyek az országban zajlanak már hónapok óta” – mondta Bileckij.

Moldovában január 20-án zavargások kezdődtek Moldova parlamentje mellett. Több ezer ellenzéki aktivista, akik törvényellenesnek minősítették az új kormány kinevezését megrohanta a parlament épületét. Ezután pedig a Szocialista Párt, az Igazság és Méltányosság társadalmi platform tagjai tüntettek a parlament előtt. A zavargások miatt a Pavel Filip kormányának kinevezése 6 perc alatt zajlott le és még csak az új Miniszteri Kabinet programját sem olvasták fel. Január 21-én reggel folyatódtak a tüntetések és több ezer ember tüntetett az új kormány ellen.