Ellenzik az alkotmánymódosítást


Amíg nincs haladás Minszk-2 terén, nem lesz alkotmánymódosítás.

Az alkotmánymódosításról szóló törvénytervezetet második olvasatban kizárólag csak akkor fogják tárgyalni a parlamentben, ha Minszk-2 terén is jelentős biztonsági előrehaladás lesz megfigyelhető. Erről Irina Gerascsenko, a minszki kontaktcsoport humanitárius alcsoportjának ukrán képviselője írt a Facebook oldalán. Megjegyzése szerint a szóban forgó biztonsági előírásokat még tavaly végre kellett volna hajtani.

„A minszki egyezmény biztonságpolitikai pontjainak teljesítése nélkül – vagyis a teljes tűzszünet, a fegyverek visszavonása, az EBESZ általi ellenőrzés, a küldöttség beengedése az egész megszállt területre, az idegen seregek harci járműveinek kivonása, a lefegyverzés és a kulcsfontosságú kérdés, vagyis az ukrán ellenőrzés visszaállítása a határon – nem lehet áttérni a politikai pontokra” – hangsúlyozta Gerascsenko. Úgy gondolja, hogy Oroszországnak és a felkelőknek demonstrálni kellene valami előrehaladást az adott kérdésekben, és az ukrán parlamentben csak ezután lehetne megerősíteni az alkotmánymódosításról szóló törvénytervezetet.

Szintén hátráltatja az egész folyamatot, hogy képviselők egy csoportja alkotmányjogi kontrolt kért a decentralizációt is tartalmazó alkotmánymódosításra.