Moszkal: ne éhezzenek a gyerekek!


Tavaly az ukrán parlament pénzspórolás céljából korlátozta az iskolai étkeztetés állami támogatását a kisiskolások körében és elrendelte, hogy csakis a társadalmilag legszegényebb réteghez tartozó gyermekek étkeztetésének költségeit finanszírozzák államilag.

Ez a döntés  negatív reakciót váltott ki a társadalomban. Bár ezt a kérdést most a törvénykezés szintjén is vizsgálják, Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója elrendelte, hogy a járási tanácsok is foglalkozzanak az üggyel, és vállalják át az étkeztetés költségeit.

„A járási költségvetésekben pénz maradt meg 2015-ből és ez elegendő lenne, hogy a kisiskolások étkeztetését biztosítsák. A parlament által elfogadott törvények nem adnak lehetőséget, hogy a kisiskolások étkeztetését államilag finanszírozzák és ezt csak azokban a városokban és járásokban lehet megtenni, amelyek erről egy saját programot fogadnak el. Pont emiatt bíztam meg a járások vezetőit és polgármestereket. A gyermekek nem értik meg, hogy egyeseket miért etetnek, másokat meg nem, ezért Kárpátalján kivétel nélkül minden kisiskolásnak ingyenes ellátást kell kapnia” – nyomatékosította Hennagyij Moszkal.