Bukarestbe látogathat Szijjártó Péter


Bukarestbe látogat január 29-én Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter – tudta meg a HotNews politikai forrásokból.

A portál megjegyzi, hogy ez az időszak feszült volt, a két ország tavaly szeptember óta diplomáciai csörtéket folytatott a menekültválsággal kapcsolatban – írja a transindex.ro.

Szijjártó ugyanakkor kedden egy, a Reutersnek adott interjúban azt mondta, Magyarország kész egyik napról a másikra kerítést emelni a román határon, amennyiben a helyzet megkívánja.

Közben a Jobbik szerint felül kellene vizsgálni a román-magyar alapszerződést. Ezért Szávay István, a Jobbik alelnöke írásbeli kérdésében arról érdeklődött, hogy kinyílvánította-e a kormány a törvényes határidőig változtatási szándékát, és ha igen, akkor milyen pontokban. A képviselő azzal támasztotta alá kérdését, hogy a román fél az alapszerződés jelenlegi homályosan megfogalmazott előírásait nyilvánvalóan nem tartja be. Felhozta példának a szabad anyanyelvhasználat kérdését, a kétnyelvű utcatáblák ügyét, az erőszakos asszimiláció tilalmát, vagy épp az alapvető szabadságjogokat, melyekről ugyan mind szó van az alapszerződésben, azonban a homályos megfogalmazás miatt ezeket Románia könnyedén figyelmen kívül hagyja. Szávay kérdésében hozzátette, hogy emellett fontos lenne új pontokkal kiegészíteni a dokumentumot, például a területi autonómia deklarálásával – olvasható az alfahir.hu portálon.  A válasz komolyságát jól jellemzi például az az unalomig ismételt mantra, hogy

„az elmúlt öt esztendőben számtalan, nemzetpolitikai stratégiánk megvalósítása szempontjából kiemelten fontos intézkedést sikerült hoznunk az Országgyűlésben”

. Szijjártó emellett reméli, hogy az új román kormánnyal sikerül „az alapszerződésben rögzített célok teljesítésében előrelépni”.