Bukarestbe látogathat Szijjártó Péter

szijjarto-peter

Bukarestbe látogat január 29-én Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter – tudta meg a HotNews politikai forrásokból.

A portál megjegyzi, hogy ez az időszak feszült volt, a két ország tavaly szeptember óta diplomáciai csörtéket folytatott a menekültválsággal kapcsolatban – írja a transindex.ro.

Szijjártó ugyanakkor kedden egy, a Reutersnek adott interjúban azt mondta, Magyarország kész egyik napról a másikra kerítést emelni a román határon, amennyiben a helyzet megkívánja.

Közben a Jobbik szerint felül kellene vizsgálni a román-magyar alapszerződést. Ezért Szávay István, a Jobbik alelnöke írásbeli kérdésében arról érdeklődött, hogy kinyílvánította-e a kormány a törvényes határidőig változtatási szándékát, és ha igen, akkor milyen pontokban. A képviselő azzal támasztotta alá kérdését, hogy a román fél az alapszerződés jelenlegi homályosan megfogalmazott előírásait nyilvánvalóan nem tartja be. Felhozta példának a szabad anyanyelvhasználat kérdését, a kétnyelvű utcatáblák ügyét, az erőszakos asszimiláció tilalmát, vagy épp az alapvető szabadságjogokat, melyekről ugyan mind szó van az alapszerződésben, azonban a homályos megfogalmazás miatt ezeket Románia könnyedén figyelmen kívül hagyja. Szávay kérdésében hozzátette, hogy emellett fontos lenne új pontokkal kiegészíteni a dokumentumot, például a területi autonómia deklarálásával – olvasható az alfahir.hu portálon.  A válasz komolyságát jól jellemzi például az az unalomig ismételt mantra, hogy

„az elmúlt öt esztendőben számtalan, nemzetpolitikai stratégiánk megvalósítása szempontjából kiemelten fontos intézkedést sikerült hoznunk az Országgyűlésben”. Szijjártó emellett reméli, hogy az új román kormánnyal sikerül „az alapszerződésben rögzített célok teljesítésében előrelépni”.