Feszült a helyzet Donbásszon


Az ATO-hadműveleti területen továbbra is feszült maradt a helyzet. Az illetékes ukrán hatóságok beszámolója, arról szól, hogy a felkelők gránátvetőkkel, nagy kaliberű golyószórókkal ás lőfegyverekkel nyitottak tüzet az ukrán katonák Peszki, Opitnoe, Krasznogorivka és Marinka települések melletti állásaira.

„Nyugtalan volt a szvetlodarszki területen is, ahol a Troicke és Zajcevo melletti állásokra nagy kaliberű fegyverekkel nyitottak tüzet, Majroszk mellett pedig gránátvetőkkel” – nyilatkozta a hadműveleti stáb. A mariupoli frontvonalon is tűzharc volt. Itt aknavetőkkel ás páncéltörő rakétákkal nyitottak tüzet a Talakovka melletti állásokra, Sztaroignatovka ellen pedig 120 mm kaliberű aknavetőket vetettek be. A luganszki frontvonalon is volt tűzharc. A luganszki felkelők Zolotoj felé nyitottak tüzet automata gránátvetőkkel. Az ukrán katonák közül senki sem sérült meg.

Az ukrán hadsereg katonái 153-szor nyitottak tüzet a Donyecki Népköztársaság területére. Erről a DNR Védelmi Minisztériuma jelentett. Az ukrán katonák tüze alá került a frontvonal teljes hossza. Zajcevo, Sztaromihajlovka, Alekszandrovka, Trudovszkoe, Zsabunyki, Szpartak és a donyecki repülőtér területe is tűz alá került.

A donyeckiekre 44 db 80 és 120 mm kaliberű aknát lőttek, de ezen kívül páncélosokkal is lőtték a felkelőket. 88-szor automata gránátvetőket használtak, 27-szer pedig BMP-vel nyitottak tüzet.

A folyamatos támadások miatt a donyecki villamosmérnökök nem tudják helyreállítani a Zajcevo település melletti villamoshálózatot. „Zajcevo lakói kénytelenek már negyedik napja fagyoskodni a házaikban, mivel az ukrán katonák támadásaikkal megakadályozzák a helyreállító munkálatokat” – írja a DAN-news forrására hivatkozva. A villamosenergia hiánya miatt nincs víz, és a központi fűtés se üzemel.