Porosenko megzsarolta Jacenyukot


Petro Porosenko elnök választás elé állítja Arszenyij Jacenyukot. Az ukrán elnök azt szeretné, ha a kormányfő kirúgná Arszen Avakov belügyminisztert, különben kész feloszlatni a parlamentet és újabb előrehozott választásokat kiírni. Erről az ultimátumról az Ukrajinszka Pravda internetes híroldal szerzett információt az elnökhöz közeli bizalmas csatornákra hivatkozva.

Állítólag az államfő elégedetlen Avakov szakmai munkájával, ráadásul még személyes ellentétek is vannak köztük. Porosenko azért is neheztel Jacenyuk miniszterére, mert nyilvánosan és nagyon csúnyán összeveszett az elnök egyik barátjával, Mihail Szaakasvili odesszai kormányzóval, aki amúgy nem titkoltan Jacenyuk babérjaira tör.

Porosenko bárki mást elfogadna a belügyminiszter székében, csak Avakovot nem, erősítette meg az idézett forrás. Azt engedélyezné, hogy az új miniszter is a Népfrontból kerüljön ki.

Érdekes lesz megvárni a kormányfő reakcióját, mert ha meneszti Avakovot, az személyes vereségként is felfogható, hiszen 2014 őszén, amikor zajlottak a koalíciós tárgyalások, mindenáron ragaszkodott Avakov személyéhez, noha már akkor is sokan ellenezték a kinevezését.

Mint azt megírtuk, Porosenko szintén vezéráldozatra kényszerülhet. Úgy tudni, Washington ragaszkodik Viktor Sokin főügyész leváltásához, mert szerintük gátolja a reformfolyamatokat és szemet huny a korrupció felett. Az Egyesült Államok addig nem nyújt Kijevnek hitelt, amíg Sokin a helyén van.