Tiltakozásra készülnek az ukrajnai internetszolgáltatókAz ukrajnai internet szolgáltatók egyesülete bejelentette, hogy február folyamán korlátozni fogják az Internet hozzáférést az egész országban, és Kárpátalján is.

Kikapcsoljuk az internetet februárban három alkalommal – közölték.

A szolgáltatók azért döntöttek ilyen radikális lépés mellett, hogy hangot adjanak a felháborodásuknak a monopol helyzetben lévő vállalatokkal szemben, amelyek megnehezítik a tevékenységüket.

Az ukrán piacon megjelent a 3G és 4G technológia, de hogy azt teljes mértékben kiépítsék, 100-200 méterenként egy berendezést kell elhelyezni, amelyet villamos energiával is táplálni kell.

A problémát úgy lehet megoldani, hogy az utcai világításhoz használatos oszlopokra szerelnék a berendezéseket, de ehhez együttműködésbe kell lépni az oszlopok üzemeltetőivel, akik túl magas számlát állítanak ki az oszlopok használatára. A szolgáltatók ezt a problémát jelezték az állami szabályozó szolgálatnál is, de az nem tud mit tenni, mivel magán tulajdonban lévő vállalatokról van szó.

Az Internet szolgáltatók három hullámban fognak tüntetni. Először február harmadikán , amikor is a javaslataikat és a problémáról szóló dokumentumcsomagot átadják a parlament korrupcióellenes bizottságának, aztán február 11-12-én, amikor ezt a dokumentumcsomagot átadják az SZBU-nak és február 20-án, amikor ezt a problémát az elnöknek is jelzik. Az internet hozzáférést a jelzett napokon egy órára fogják szüneteltetni.