Új koalíciós megállapodást javasol az Szamopomics párt frakciója Ukrajnában


Az Andrij Szadovij lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegély (Szamopomics) nevű párt úgy döntött, hogy visszahívja miniszterét az ukrán kormányból – jelentette be a párt pénteken Facebook-oldalán.

A közlemény szerint az Önsegély frakciója azt javasolja a többi kormánypártnak, hogy készítsenek új koalíciós megállapodást, és alakítsanak a jelenleginél hatékonyabb kabinetet. “Nem kívánjuk a jelenlegi kormányban való részvételünkkel legalizálni annak további létezését” – szögezte le a párt.

Az Önsegélynek egy minisztere van, Olekszij Pavlenko, aki az agrárpolitikai és élelmiszeripari tárcát vezeti.

Az Oleh Ljasko vezette Radikális Párt ellenzékbe vonulása óta az ukrán kormánykoalíciót négy párt alkotja: az államfő mögött álló Petro Porosenko Blokkja, amely 143 képviselővel rendelkezik a 450 fős parlamentben, az Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök vezette Népi Front 81 képviselővel, az Önsegély 26-tal és Julija Timosenko Haza pártja 19 frakciótaggal. Ez azt jelenti, hogy amennyiben az Önsegély kilépne a kormánykoalícióból még megmarad a kormány többsége.

A kormány átalakításának kérdése már hónapok óta napirenden van Ukrajnában, Jacenyuk népszerűsége pedig olyan mélypontra jutott, hogy pártja nem indult a tavaly őszi helyhatósági választásokon.

Január közepén Porosenko elnök kijelentette:

kádercserékre van szükség a kormányban ahhoz, hogy a koalíció egyben maradjon.

A múlt héten Volodimir Hrojszman házelnök megerősítette, hogy folynak konzultációk a koalíción belül a kabinet átalakításáról. Jacenyuk szintén beszélt arról, hogy néhány minisztert hamarosan lecserélnek.

mti