Új vezérigazgatója lehet az IMF-nek


A Nemzetközi Valutaalap igazgatótanácsa elindította az új vezérigazgató megválasztásához szükséges folyamatot: csütörtöktől február 10-ig várja a jelöléseket, és reményei szerint március elejére meghozza a döntést.

A washingtoni székhelyű pénzintézet jelenlegi vezérigazgatója, Christine Lagarde ötéves megbízatása július 5-én jár le. A 60. életévét január 1-jén betöltő Lagarde tavaly októberben bejelentette, hogy indul az újraválasztásért. Így a verseny lefutottnak tűnik, mert – az amúgy jogász végzettségű – francia szakember népszerű a legerősebb országok többségében, köztük a feltörekvő gazdaságokban is.

Manuel Valls francia miniszterelnök pénteken nyilatkozik az ügyben, de Michel Sapin pénzügyminiszter már csütörtökön közölte, hogy

“a francia hatóságok támogatják Christine Lagarde-ot”.

Jack Lew, a legnagyobb részvényes Egyesült Államok pénzügyminisztere csütörtökön a CNBC amerikai televíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy “nagyon szoros szakmai kapcsolatot” épített ki a valutaalap vezérigazgatójával, aki iránt a “legmélyebb tiszteletet” érzi. “Kitűnő munkát végzett, és remélem, hogy folytathatjuk tovább a munkát” – fogalmazott.

A brit és a német pénzügyminiszter egyaránt támogatásáról biztosította Lagarde-ot. Az IMF-nek hagyományosan európai, általában francia a vezérigazgatója, míg a Világbank elnökét jellemzően az Egyesült Államok adja.

mti