USA vs Iszlám Állam – ˝Mostantól lelőhetünk bárkit˝


A Pentagon engedélyt adott az Afganisztánban tartózkodó amerikai katonáknak, hogy megtámadják az Iszlám Állam helyi szárnyának tagjait, valamint a szervezet bombázását is engedélyezte. A döntéssel az Egyesült Államok az Iszlám Államot (ISIS) az al-Kaidával azonos kategóriájú terrorszervezetté minősítette – írja a tenyek.hu.

Korábban az Iszlám Állam dzsihadistáit csakis akkor lehetett célpontnak tekinteni, ha kifejezetten ellenséges szándékokat mutattak. “Mostantól lelőhetünk bárkit, aki például az Iszlám Államot népszerűsítő trikót visel, vagy a terrorszervezet zászlaját lobogtatja” – idézett a Fox-televízió egy névtelenséget kérő minisztériumi tisztségviselőt.

A Pentagon múlt héten hagyta jóvá az új intézkedést, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül a terrorszervezethez tartozásuk miatt mérjenek csapást az Iszlám Állam fegyvereseire.

Korábban az amerikai hadsereg három feltétel valamelyikének teljesülése esetén hajthatott végre légicsapásokat Afganisztánban: külföldi erők védelme érdekében, azért, hogy segítse az afgán erőket az ellenség támadásainak elhárításában, valamint hogy csapást mérjen az al-Kaida terrorszervezetre és az ahhoz kötődő csoportokra.

Az amerikai erők egyébként nyár óta már tucatnyi dróntámadást hajtottak végre Kelet-Afganisztánban az Iszlám Állammal kapcsolatban álló csoportok ellen.