A felkelők meghackelik a kormányerők drónjait


A kelet-ukrajnai felkelők a levegőben meghackelik az ukrán hadsereg Amerikától kapott felderítő drónjait. Átveszik az irányítást a kormányerők pilóta nélküli repülőgépei felet, majd saját céljaikra használják fel azokat – erről Duncan Hunter kaliforniai republikánus képviselő beszélt ukrajnai útját követően az amerikai kongresszusban – közölte a ria.ru.

„Ez nem vicc, a felkelők ahelyett, hogy lelőnék, eltérítik az ukrán drónokat. Átveszik felettük az irányítást, majd a saját területeiken leszállnak velük” – idézte a Washington Times a republikánus képviselőt.

Az ukrán katonák azt mesélték az amerikai politikusnak, hogy a felkelők a levegőben törik fel a drónok operációs rendszerét, átprogramozzák azokat, ezután a vezérlés megszerzésével könnyedén megkaparintják a repülő szerkezetet. Ezért rohamosan fogynak azok az új amerikai drónok, amit az Egyesült Államok küldött Ukrajnának.

Hunter a probléma orvoslására kiegészítő harci technikát küldene Ukrajnába. Mégpedig olyan jeltompító felszereléseket, melyek révén a felkelők nem tudnák átvenni az uralmat a drónok felett. Ugyanakkor a szakértők szkeptikusak, ugyanis a jeltompító berendezések jelét is el lehet nyomni, ami újabb problémát vetne fel.

Az amerikai vállalatok egyike azt javasolta, hogy állítsanak fel infravörös kamerákkal és radarokkal felszerelt tornyokat a kelet-ukrajnai határ és a tenger melletti partszakasz ellenőrzésére, amelyek nem tűnnek el, mint a drónok. Míg a republikánus képviselők a kongresszusban az ukrán fegyverszállítás mellett kampányolnak, addig a Fehér Ház korlátozná a légi fegyverek szállítását. Hunter szerint, az ukrán katonák motiváltak, és az elveszett drónok helyett kapott felszerelés használatát gyorsan elsajátítják majd.