Kerry szerint van lehetőség az Oroszország ellen hozott szankciók feloldására


Az amerikai külügyminiszter hisz abban, hogy fel lehet oldani az Oroszország ellen Ukrajna miatt hozott szankciókat, ha mindkét fél erőfeszítéseket tesz, és jóhiszeműséget tanúsít.

John Kerry erről pénteken, a davosi Világgazdasági Fórumon elhangzott felszólalásában beszélt. Mint mondta, ő és Joe Biden amerikai alelnök a héten találkozott Petro Porosenko ukrán elnökkel, hogy segítsen a minszki megállapodások teljesítésében.

Azt hiszem, hogy erőfeszítéssel és mindkét oldalon jóhiszemű megoldási szándékkal lehetséges teljesíteni a minszki megállapodásokat a következő hónapokban, és ha minden pontosan teljesül, a szankciókat fel lehet oldani – mondta. A korlátozó intézkedéseket 2014. júliusában rendelték el az orosz bankrendszer, az energia- és a védelmi szektor ellen, hogy nyomást gyakoroljanak Oroszországra a kelet-ukrajnai válság megoldása érdekében.

A válság 2014. áprilisa óta több mint 9000 ember életét követelte. A minszki megállapodásban előírtakról Ukrajna, Oroszország, Franciaország és Németország egyezett meg tavaly februárban. Kikötései között van a tűzszünet, a nehézfegyverek visszavonása, a fogolycsere, helyi választások tartása a lázadók kezében lévő területen, és a nagyobb autonómia ennek a térségnek.

A Nemzetközi Valutaalap adatai szerint az európai és amerikai szankciók miatt 2015-ben 1,5 százalékkal csökkent az orosz gazdaság teljesítménye. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Bild című német napilapnak nemrég azt mondta, hogy ezek az intézkedések keményen sújtják Oroszországot, de az olajár zuhanásának még nagyobb hatása van rá.

mti