Rendkívüli hideghullám Kínában


A rendkívüli hideghullám miatt Kínában az egész országra vonatkozó narancs színű figyelmeztető jelzést adtak ki szombaton, délen pedig a hó is gondot okoz, számos légi járatot törölni kellett. Évtizedek óta nem volt ilyen hideg az országban.

Az országos meteorológiai szolgálat szerint a leghidegebb az ország északkeleti, Szibériával határos Hejlungcsiang tartományában, Mohe helységben, valamint a belső-mongóliai Genhe településen várható: mínusz 39, illetve mínusz 41 fok. A hétvégén az ország területének kétharmadán lesz mínusz 12 fok alatt a hőmérséklet.

A délkeleti Csungking nagyvárosban hó esett, amire 20 éve nem volt példa, és ez megbénította a város légi közlekedését. Az ország déli felének nagy részében esik a hó, ami szokatlan, és erőssége csak vasárnap kezd majd alábbhagyni – közölte a meteorológiai szolgálat, amelyet a CCTV állami tévé idézett.

Pekingben, ahol ritka a tiszta levegő, ezúttal napos az időjárás, és a repülőgépek gond nélkül felszállhatnak, azonban a Dél-Kínába tartó járatokat törlik a célállomások fogadóképtelensége miatt. Szombat reggel mínusz 17 fok volt a fővárosban, de Peking egy hegyvidéki peremén mínusz 29,8 fokot is mértek.

Még a trópusi Hajnan szigetét is elérte a hideghullám, 13 fokkal van hidegebb ott, mint az évnek ebben az időszakában szokott a CRI állami rádió szerint. Az évszaknak megfelelő, jóval magasabb hőmérséklet kedden térhet vissza északon, délen pedig a jövő hét végére – közölte a CCTV.

mti