Fordulat: kulcsfontosságú várost foglaltak vissza SzíriábanVisszafoglalták a szíriai kormányerők a nyugat-szíriai Latakia tartományban fekvő Rabíja városát, amely a felkelők kezén lévő utolsó jelentősebb település volt a Földközi-tenger partvidékén lévő térségben – számolt be vasárnap a szíriai állami televízió és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns csoport.

Az OSDH közölte, az ostromot részben orosz katonák irányították és orosz légicsapások támogatták. A Szíriában kiterjedt információs hálózattal rendelkező szervezet úgy vélte, a város elfoglalása lehetővé teszi a szíriai kormányerőknek, hogy észak felé egészen a török határig nyomuljanak.

Rabíját 2012-ben foglalták el a felkelők, és a szíriai türkmének és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges an-Nuszra Front nevű szervezet ellenőrzése alatt állt.

Néhány nappal korábban a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők bevették az ugyancsak Latakia tartományban fekvő Szalma városát, ami a szíriai hadsereg egyik legfontosabb katonai eredményének számít, amióta a Damaszkusszal szövetséges Oroszország tavaly szeptemberben megindította légicsapásait.

Az orosz légicsapásokat főként Szíria nyugati részére összpontosítják.

A cél a felkelők visszaszorítása az Aszadot is tagjai között tudó síita alavita kisebbség fellegvárának számító partvidéki területekről.
Moszkva közlése szerint az orosz légicsapások az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet célozzák.

mti


Lájkolta már a KárpátHír Facebook oldalát?