Fordulat: kulcsfontosságú várost foglaltak vissza Szíriában


Visszafoglalták a szíriai kormányerők a nyugat-szíriai Latakia tartományban fekvő Rabíja városát, amely a felkelők kezén lévő utolsó jelentősebb település volt a Földközi-tenger partvidékén lévő térségben – számolt be vasárnap a szíriai állami televízió és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns csoport.

Az OSDH közölte, az ostromot részben orosz katonák irányították és orosz légicsapások támogatták. A Szíriában kiterjedt információs hálózattal rendelkező szervezet úgy vélte, a város elfoglalása lehetővé teszi a szíriai kormányerőknek, hogy észak felé egészen a török határig nyomuljanak.

Rabíját 2012-ben foglalták el a felkelők, és a szíriai türkmének és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges an-Nuszra Front nevű szervezet ellenőrzése alatt állt.

Néhány nappal korábban a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők bevették az ugyancsak Latakia tartományban fekvő Szalma városát, ami a szíriai hadsereg egyik legfontosabb katonai eredményének számít, amióta a Damaszkusszal szövetséges Oroszország tavaly szeptemberben megindította légicsapásait.

Az orosz légicsapásokat főként Szíria nyugati részére összpontosítják.

A cél a felkelők visszaszorítása az Aszadot is tagjai között tudó síita alavita kisebbség fellegvárának számító partvidéki területekről.
Moszkva közlése szerint az orosz légicsapások az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezetet célozzák.

mti