Három embert lőtt meg a magyar napilap főszerkesztője, miután rátámadtak


Önvédelmi gumilövedékes fegyverével védekezett szombaton hajnalban egy székelyudvarhelyi szórakozóhelyen Szőke László, az Udvarhelyi Híradó című helyi napilap főszerkesztője. A verekedésben négyen megsérültek, két embert a kórház sebészeti osztályára utaltak. Hiába kérte, senki nem segített neki.

A rendőrség szerint a hajnalban történt incidens egy régebbi nézeteltérésre vezethető vissza. A helyszínre riasztott bevetési egység szerint egy székelyudvarhelyi férfi rátámadt, majd ököllel többször megütötte Szőke Lászlót, aki a földre kerülve elővette engedéllyel tartott gumilövedékes fegyverét és több lövést is leadott támadójára.

A lövésektől a támadó és társa, illetve egy a közelben tartózkodó fiatal is megsérült. Mindhárom férfit kórházba szállították. A támadót és a véletlenül eltalált fiatalt a sebészeti osztályra utalták be. Szőke László és a támadó társa elhagyhatták a kórházat.

A fegyvert lefoglalta rendőrség, amely rendbontás, bántalmazás és engedéllyel tartott lőfegyver jogtalan használata miatt indított eljárást.

Szőke László a Székelyhonnak elmondta, kétszer verték meg szombat hajnalban a szórakozóhelyen. Az első után a támadó távozott, majd később visszatérve újból bántalmazta. A főszerkesztő elmondása szerint többször kérte a lokál vendégeit, hogy hívjanak rendőrt, de ezt senki nem tette meg, és senki sem próbált a segítségére sietni. A fegyvert akkor rántotta elő, amikor a második verés során bekerült az asztal alá. A lövések leadása után rögtön hívták a hatóságokat.

Szőke László az elmúlt években többször írt tényfeltáró cikkeket a székelyudvarhelyi alvilágról, amiért többször megfenyegették, és meg is támadták. 2014 májusában szintén a gumilövedékes fegyverével védekezett, amikor székelyudvarhelyi lakhelye előtt hárman támadtak rá.