Légitámaszpontot létesít Amerika Szíriában?


Az amerikai erők az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harc keretében katonai légitámaszpontot létesítenek Szíria északkeleti részén, ahol immár több tucat tanácsadó dolgozik – közölték szombaton szíriai katonai források. Amerikai részről cáfolták az információt.

“Az amerikaiak immár több mint 3 hónapja készítik elő egy katonai támaszpont létrehozását Abu Hajarnál” – mondta az AFP francia hírügynökségnek egy szír katonai forrás. Mint hozzátette, a terv kivitelezésén amerikai szakértők tucatjai és a legfőbb szíriai kurd párt fegyveres milíciájának, a Népvédelmi Egységeknek az alakulatai dolgoznak.

“Nem ez az első eset, hogy az amerikaiak megsértik Szíria szuverenitását”

– mondta. A forrás szerint a támaszponton azonban egyelőre nincsenek harci gépek.

Ez utóbbi információt megerősítette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet is, amely információforrások hálózatával rendelkezik Szíria-szerte. Az OSDH szerint a repülőteret még nem használta légicsapások indítására a Washington vezette nemzetközi koalíció.

A szíriai katonai műveletek ügyében is illetékes amerikai Középső Parancsnokság szóvivője viszont tagadta az információt, mondván: az amerikai erőknek nincs semmilyen légibázisuk Szíriában.

Az Iszlám Állam terrorszervezet ellen küzdő kurd erők szóvivője pedig szintén tagadta, hogy a kérdéses repülőteret amerikai támaszponttá alakítanák át.

mti